FAQ

1. Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου αγγλικά;

Όποτε το θελήσει! Δεν υπάρχει κανόνας. Έρευνες έχουν δείξει πως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας γίνεται πιο εύκολα όταν τα παιδί είναι μικρό. Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (που έχουν πλήρως διαμορφωμένο το νευρικό τους σύστημα) μπορούν να εκφράζονται σε περισσότερες από μια ξένες γλώσσες. Τα οφέλη για τα παιδιά είναι πολλά και υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες (Δύο γλώσσες, δύο εγκέφαλοι)

Στο EFL Kritikou δεχόμαστε μαθητές από 4 ετών. Έχουμε τμήμα Nursery ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά 4-6 ετών. Διαθέτουμε νηπιαγωγό και ειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται μόνο με τα νήπεια ώστε το μάθημα να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στην ηλικία τους. Προτείνουμε να έρθετε δοκιμαστικά για ένα μάθημα και να αποφασίσετε μετά!

2. Γιατί να μαθαίνουμε αγγλικά από τόσο μικρή ηλικία;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της για την Πολυγλωσσία επισημαίνει σε άλλο σημείο πως «ενθαρρύνοντας τους μαθητές να μάθουν ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία, οι εκπαιδευτικοί βοηθούν τους νεαρούς Ευρωπαίους να γίνουν πιο δεκτικοί σε άλλους πολιτισμούς, να μπορούν να μετακινούνται και να εργάζονται ελεύθερα σε όλα τα κράτη, να είναι ανταγωνιστικοί στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας». (http://www.alfavita.gr) Γενικός σκοπός Το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ΠΕΑΠ) στηρίζεται σε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο αναδυόμενου πολυγραμματισμού και εισάγει σταδιακά μια σύγχρονη γλωσσοπαιδαγωγική προσέγγιση με μαθησιακό υλικό που είναι κατάλληλο για τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες που προετοιμάζονται από το ελληνικό σχολείο του σήμερα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αύριο.
3. Μήπως θα κουραστούν οι μικροί μαθητές;
Τα μικρά παιδιά δύσκολα κουράζονται! Το μάθημά μας προσφέρει δημιουργικές δραστηριότητες, τραγούδια και παιχνίδια στα αγγλικά. Μια δοκιμή θα σας πείσει!
4. Μπορούν οι μικροί μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των μεγαλύτερων τάξεων;
Στο κέντρο μας υπάρχει πρόβλεψη για τους μικρούς μας μαθητές και η ύλη προσαρμόζεται πλήρως στις ηλικιακές τους ανάγκες. Φροντίζουμε ώστε οι δεξιότητες των μαθητών μας στα αγγλικά να εξελίσσονται ομαλά και αβίαστα χωρίς πίεση χρόνου, με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μας πραγματικά απολαμβάνουν τα αγγλικά τους.
5. Να αρχίσω δεύτερη ξένη γλώσσα;
Φυσικά! Η δεύτερη ξένη γλώσσα έχει καθιερωθεί και στο δημόσιο δημοτικό σχολείο, γεγονός που φανερώνει την τάση της εποχής μας. Οι ξένες γλώσσες αποτελούν πλέον μεγάλο εφόδιο για τα παιδιά μας και θα τα βοηθήσουν να έχουν περισσότερες επιλογές και καλύτερες προοπτικές όταν θα βγουν στην αγορά εργασίας.
6. Πότε να αρχίσω τη δεύτερη ξένη γλώσσα;
Όσο πιο νωρίς γίνεται. Τα παιδιά καλό είναι να ασχολούνται με τις ξένες γλώσσες από νωρίς, όταν έχουν λιγότερες υποχρεώσεις και περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες. Είναι επίσης πιο δεκτικά και αφομοιώνουν ευκολότερα. Ενδεικτικά θα λέγαμε πως στην τετάρτη δημοτικού μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει τη δεύτερη ξένη γλώσσα με επιτυχία.
7. Πότε τελειώνουν τα αγγλικά;
Ποτέ! Είναι μύθος η αντίληψη πως κάποια στιγμή τελειώνουν τα αγγλικά! Καμία ξένη γλώσσα δεν τελειώνει. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι σπουδαστές είναι να πάρουν μέρος σε εξετάσεις πιστοποίησης και να κατοχυρώσουν το επίπεδό τους. (Lower, Proficiency που λέγαμε παλιά). Οι απαιτήσεις τόσο στον εργασιακό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα συνεχώς αλλάζουν και συχνά κάτοχοι πιστοποιητικών (ECPE, ECCE, ESB κλπ) καλούνται να εξεταστούν ξανά για να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους. Θεωρητικά πάντως ένας μαθητής που λαμβάνει το Proficiency (C2) “ξεμπερδεύει” με τα αγγλικά για αρκετό καιρό.
8. Το Proficiency είναι υποχρεωτικό;
Είναι ένα πιστοποιητικό επιπέδου C2 που απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και ενήλικες. Επειδή όμως πλέον τα παιδιά μαθαίνουν αγγλικά από πολυ νωρίς δεν είναι σπάνιο να αποκτά κανείς πιστοποιητικό επιπέδου C2 ακόμα και στο Γυμνάσιο. Το ιδανικό για εμάς είναι να φεύγουν οι μαθητές από το σχολείο μας με γνώσεις και πιστοποιητικά επιπέδου C2 ώστε να έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση του μέλλοντος.
9. Σε πόσα χρόνια θα πάρει το παιδί μου Lower/ Proficiency;
Δεν υπάρχει κανόνας! Κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός και στο σχολείο μας φροντίζουμε οι μαθητές να προχωρούν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους ώστε να επιτυγχάνουμε ουσιαστική μάθηση και όχι απλά να περνάμε τα τεστ.
10. Cambridge, Michigan, ESB, City & Guilds…ποιο να δώσει το παιδί μου;

Όποιο ταιριάζει καλύτερα στο στυλ μάθησής σας. Τα πιστοποιητικά αυτά είναι ισοδύναμα πλέον και δεν διαφέρουν σε αξία. Υπάρχουν επίσης και άλλα πιστοποιητικά και εξετάσεις πιστοποίησης, το κάθε ένα με τις ιδιαιτερότητές του.

Στο EFL Kritikou φροντίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να προτείνουμε στους μαθητές μας τον φορέα και τις εξετάσεις που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες του. Τα τεστ προσομοίωσης που γράφουμε στο σχολείο μας βοηθούν γονείς και μαθητές να επιλέξουν την κατάλληλη εξέταση.

Χρήσιμα Links:

 • Hellenic American Union
 • City & Guilds
 • Europalso
 • Cambridge English
 • 11. Ιδιαίτερο ή φροντιστήριο;

  Ό, τι εξυπηρετεί καλύτερα τις μαθησιακές αλλά και πρακτικές ανάγκες του μαθητή!

  Ωστόσο «μαθαίνουμε καλύτερα μαζί»!

  Είναι επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένο πως τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα και ευκολότερα όταν είναι σε ομάδες. Το μάθημα στην τάξη, σε τμήματα με συνομήλικους είναι ευχάριστο και ενισχύει την επικοινωνία και την ευγενή άμιλλα μεταξύ των μαθητών. Τους δημιουργεί εσωτερικά κίνητρα για μάθηση και αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους.

  Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών το μάθημα οργανώνεται και διεξάγεται από δασκάλους με γνώση διδακτικής και σε χώρους προσεγμένους και ειδικά διαμορφωμένους. Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και εκδρομές. Να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν Project αλλά και να μιλήσουν μπροστά σε κοινό (Puublic Speaking).

  Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών EFL Kritikou δεν μαθαίνεις απλά αγγλικά, αποκτάς δεξιότητες ζωής-κάτι που κανένα ιδιαίτερο δε μπορεί να συναγωνιστεί.